20 April, 2012

Rak-værk

 
Posted by Picasa
I dag står i Rak'ens tegn.

Rak er navnet på en lille brun plasticbeholder, som vi hvert år - sammen med naboerne - anbringer i vinrækkerne.

Den indeholder et kemikalium, som visse sommerfuglehanner - af Cochylis-typen - synes er fantastisk.

Lugten - et kunstigt feromon-stof - får dem til at glemme at lede efter hunner, der udsender samme duftstof i den ægte udgave. Resultatet er alt i alt færre larver, der derfor holder færre ødelæggende fester i vinstokkene.

 
Posted by Picasa
Hver gang jeg læser om sommerfuglearter i tilbagegang tænker jeg på dette projekt - den såkaldte "sexuelle forvirring - men slår mig til tåls med, at det trods alt er bedre at bevare insektmidlet i en lille beholder på denne måde end at sprøjte, når ormene først er fremme.

Også økologisk drevne vingårde bruger metoden.

Nabohjælp
Arbejdet foregår sammen med naboerne, fordi det kun giver mening at forvirre sommerfuglene, hvis arealet dækker et vist antal sammenhængende hektar.

 
Posted by Picasa
I 2011 var godt en tredjedel af de samlede 34.000 hektar beskyttet på denne måde. Knapt hver anden af de 317 vinkommuner deltager. I Frankrig som helhed er godt to procent af vinmarkerne beskyttet på denne måde.

Beskyttelsen virker. Henholdsvis 70 og 60 procent færre skader med to forskellige typer af rakken, viser tal fra CIVC's centrale vinmarks-register. En vinbonde med 14 års erfaring taler til Champagne Viticole om fuldstændig effektivitet mod klassiske insektmidlers mellem 60 og 80 procent.

Vi har for så vidt ikke selv skullet overbevises. Vi havde allerede for længst set og hørt om det, da idéen kom til Soulieres og omegn. Da det ikke giver mening at beskytte mindre end fem sammenhængende hektar, har vi været afhængige af, at andre også syntes, at det er en god idé, og alt andet end rakkerværk.

No comments: