15 April, 2012

Kulde, varme og væk med ukrudt

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Vejret er en anelse besynderligt for tiden. Der er dem, der siger, at vi går og trækkes med martsvejret. Det, man i Danmark, kender som aprils luner, men da Champagne ligger 1100 kilometer syd for Odense, er vi normalt adskillige uger foran.

Fredag måtte Alain søge tilflugt i bilen, fordi det haglede i Loisy. Det gjorde det stadig 15 minutter senere, og han kørte tilbage til Soulieres, fem kilometer i modsat retning, med indendørs aktiviteter i tankerne. Det var der ingen grund til, for i Soulieres skinnede solen.

Lørdag var af den forårsvarme slags, hvor man har det alt for varmt med jakke på. Derfor smider man den, og dagen efter er man forkølet. I dag, søndag, overvejede jeg helt seriøst, om jeg skulle tage uldne leggins under bukserne før min timelange cykletur. Da jeg kom hjem, måtte jeg massere lidt varme ind i kødet igen. Termometeret viste godt nok 8-9 grader, da jeg kørte, men virkeligheden er en anden, når man forlader landsbyens beskyttede læ på skrænten. Vinden på marken var kold og aktiv.

Varme slås mod kulde
Sådan er det for tiden. I øjeblikket foregår der lidt af en kamp foroven. Varm luft møder kold luft, og vi har både torden og altså hagl som resultatet af fronternes møde. Koldt vejr den ene dag, varmt den næste, og en del besvær med at iføre børnene passende tøj, når vi sender dem i skole hele dagen.

 
Posted by Picasa

 
Posted by Picasa
Chardonnay-parceller og -knop i Loisy-en-Brie, den 14. april 2012.

Vinstokkene skød ellers i gevaldig fart for nogle uger siden.. Aprilkulden har fået knopperne og de nye blade til at tage det noget mere roligt. De udvikler sig men meget langsommere.

Pinot Meunier har ikke rokket sig mange centimeter i forhold til sidste uge. Bladene vægrer sig stadig for at kigge frem, og det er da til at forstå. Chardonnay-bladene har vi allerede set folde sig ud, men den videre udvikling er forløbig også nogenlunde træg.

Godt det samme, for der har været nattefrost i påskedagene. Vi har ikke hørt noget videre til det, så vi forventer ingen skader på den konto. Alligevel er vi - som alle andre - nødt til at holde registeret helt piano.

Plov og faren for frost
Vi må derfor skyde en hvid pil efter plovfurer i vinrækkerne lige i denne tid. Det var ellers planen at fortsætte efterårets debut og fjerne ukrudt med plov i stedet for ukrudsmiddel. Traktoren ville imidlertid ikke starte - den er veteran - og vi skulle lige have både et par reservedele samt besøg af den fingersnilde nabo, og derfor nåede Alain ikke at pløje, før knopper og blade var i gang. Nu er det for sent indtil midt-maj, hvor frostfaren er omme.

At rode i jorden er nemlig en rigtig dårlig idé, hvis man som os vil undgå frost. At pløje er at vende op og ned på jorden. Det bringer den underliggende fugt op til overfladen, den kan fryse, og det vil vi lige præcis i tiden med risiko for forårsfrost helst undgå. Sidste år så vi, hvordan vingårde med nyspredt træflis mellem vinplanterne frøs, mens naboparceller klarede frisag (se her). Fugten i flisen var nok til at knopper i hele parceller frøs. Derfor har Alain alligevel måttet afsted med sprøjterygsækken fredag og lørdag, hvor der var vindstille.

Vi har - også i år - haft for mange opgaver og for få hænder. Til næste år regner vi med at bemande firma på en lidt anden måde end i år, og så bliver det forhåbentlig lettere at nå det hele i rette tid. Især hvis traktoren starter, når der er brug for den.

Foroven: Pinot Meunier-parceller og -knop i Loisy-en-Brie, den 14. april 2012.

No comments: