31 May, 2006

Nyt maj 2006

12.05.2006: Huset Laurent-Perriers indtægter steg ni procent sidste salgsår.

23.05.2006:Pernod Ricard vil længere ind på det globale champagnemarked. Den sydfranske pastiskæmpe, der sidste år købte sig til mærkerne Mumm og Perrier-Jouët befinder sig allerede på en fjerdeplads globalt set, men ambitionen er at blive endnu større. Ifølge chefen for Pernods Martell, Mumm og Perrier-Jouët-afdeling er gruppens mål i første omgang at blive næststørst. Der er også lang vej op til etteren - LVMH - der leverer 17,4 procent af verdens champagne mod Pernods 3,3 procent.

23.05.2006: Reims Management School har bestemt sig for at oprette et professorat i champagne med eget laboratorium tilknyttet. Skolens direktør, Francois Bonvalet, siger, at positionen skal bruges til at udvikle en meget nødvendig forskning indenfor forretningsstrategi, marketing og forbrugeradfærd med tilknytning til regionens champagneindustri, der direkte beskæftiger over 10.000 mennesker og omsætter for over fire milliarder euro årligt. Kendte grandes marques som Moët & Chandon, Krug, Pommery og Veuve Clicquot leverer pengene til det kommende institut.

25.05.2006: Frankrig er i gang med et markedsfremstød i Kina på det helt store plan. Det oplyste flere ministre på Vinexpo-messen i Hong Kong, skriver vinmagasinet Decanter. Udover supermarkedskampagner, der skal præsentere kineserne for franske produkter, omfatter initiativet også uddannelse, partnerskaber og hjælp til at tilplante vingårde på eksperimentelt plan. Altsammen for at øge kendskabet til fransk vin. Kina udgør det største marked for vin i Asien, importen ventes at blive fordoblet til to millioner kasser i 2010. Den kriseramte franske vinindustri er ikke ene om at rette et stift og fokuseret blik mod Kina, også store huse i Champagne interesserer sig for det asiatiske marked, der har et stort potentiale.

25.05.2006: Huset Jacquart benyttede Vinexpo i Hongkong til at præsentere sin nyeste Prestige Cuvée, der bærer navnet Katarina, og opholder sig i en klar, yppig flaske med referencer til Art Nouveau, populær under Belle Epoque i slutningen af det 19. århundrede, hvor visse særligt syndefulde steder i Paris flød i champagne. Katarina er blandet af 60 procent Pinot Noir, 35 procent Chardonnay og 5 procent Meunier og har tilbragt seks år på langs i Jacquarts kældre. Cuvée Katarina beskrives som frisk og ungdommelig, med noter af hvide blomster, abrikos og pærer og med en meget lang eftersmag.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

30 May, 2006

Taittinger tæt på tilbagekøb



Familien Taittinger er tæt på at købe champagneaktiviteterne af samme navn tilbage i samarbejde med banken Crédit Agricole Nord Est. Det skriver flere internationale medier efter nogen lokal uro ved udsigten til et muligt indisk ejerskab.

Nu ser det i stedet ud til, at flere af branchens små og store organisationer får det, som de helst vil have det. Fransk ejerskab af franske kronjuveler - blandt andre Patrick Le Brun, formand for de uafhængige vinbønder, hvoraf flere leverer druer til Taittinger, og Frankrigs største fagforening, CGT, der blandt andet organiserer vinarbejdere, har udtrykt håb, om at familien Taittinger ville komme tilbage som ejere efter godt et års intermezzo i den amerikanske investeringsfond Starwood Capital Groups varetægt.

Tradition for international indflydelse
Andre har peget på det upassende i, at netop et stort champagnehus, der for en meget stor del af sine indtægters vedkommende lever af eksport, ikke skulle kunne sælges til en udenlandsk køber.

Formanden for champagnehusenes organisation, Yves Lombard, har peget på Champagnes yderst brogede historie, der gennem flere hundrede år altid har været rig på international indflydelse.

Senest har belgieren Paul-Francois Vranken manøvreret sin gruppe fra nærmest ingenting op til en position som en af branchens fem nøglegrupper i løbet af bare 30 år. Vranken kontrollerer således i dag udover mærket af eget navn også Demoiselle, Heidsieck Monopole, Charles Lafitte og en kronjuvel som selveste Pommery.

Passende bud for Starwood
Anden runde om Taittinger sluttede torsdag i sidste uge med i alt otte bud for champagnehuset samt vinaktiviteter i Bordelais, Loire-dalen og Californien.

Starwoods talsmand, Laurent Perpère, siger til International Herald Tribune, at tre faktorer har afgjort, at netop familien Taittingers og Crédit Agricoles bud er blevet det foretrukne: Pris, timing og kontraktens enkelthed, idet banken er parat til at overtage forretningen omgående og med alle risici. Starwood håber på at kunne afslutte handlen med udgangen af juni måned.

Det betyder, at blandt andre den spanske producent af mousserende vin, Freixenet, champagnehuset Thienot og investeringsfonden CVC må klare sig uden Taittinger i denne omgang.

Og altså også indiske United Breweries, der er verdens tredjestørste producent af spiritus, må nøjes med Kingfisher øl samt hvad der ellers er i porteføljen. Taittinger forbliver formentlig fransk i dnene omgang.

Uro over indisk bud
Hvad der af nogle blev set som en mulighed for bedre fodfæste på et indisk marked i konstant vækst, blev af andre set som en risiko for blandt andet det strikse og dyre franske AOC-system.

Indien anerkender ikke den regionale navnebeskyttelse, som CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) kæmper for med næb og kløer. Derfor ville det være problematisk med indisk ejerskab af Taittinger, vurderede CIVC's præsident Bruno Paillard tidligere på måneden overfor det franske nyhedsbureau, AFP.

Også økonomen Nathalie Viet har overfor AFP peget på det væsentlige i at forstå det franske AOC-system. De særlige regler betyder blandt andet, at druer til champagne dyrkes manuelt, hvilket gør dem meget dyre (i 2005 lå gennemsnitsprisen på godt fem euro kiloet, altså tæt på 40 kroner). Dertil kommer prisen for det arbejde, der foregår i forbindelse med presning og de to gæringer.

Som økonom har mme Viet dog også haft blik for det interessante i at få lettet adgangen til et marked med flere hundrede millioner potentielle kunder. En mulighed formand Le Brun også har blik for, for selv om hans medlemmer af uafhængige vinbønder som oftest ikke selv eksporterer direkte, så leverer de mange af druerne til store mærker som Taittinger, der eksporterer det meste af produktionen. Taittinger sælger således over 60 procent af sine 4,5 millioner årlige flasker udenfor Frankrig.

Franske ejere foretrækkes ofte
Men franskmænd foretrækker ofte, at franske fyrtårne forbliver franske. 2005 bød på amerikanske Pepsicos meget omtalte forsøg på fjendtlig overtagelse af Danone. I 2006 er indiske Mittals forsøg på at købe stålgiganten Arcelor foreløbig sendt til hjørne, og en anonym talskvinde for United Breweries antyder overfor dagens udgave af International Herald Tribune, at hendes firma blandt andet har tabt slaget om Taittinger af politiske grunde:

"Modstanden har været der," siger hun og henviser til Lakshmi Mittals hidtil forgæves forsøg på at købe Arcelor. Et forsøg, der er blevet mødt med stor fjendtlighed i Frankrig. Hvordan United Breweries (UB) helt konkret er blevet forhindret i at købe Taittinger, kommer hun dog ikke meget ind på udover en oplysning om, at Starwood skal have presset UB til at hæve sit bud.

Starwood købte samtlige familien Taittingers aktiver sidste sommer for at få adgang til dets hotelaktiviteter, herunder tophotellet Le Crillon i det centrale Paris.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

29 May, 2006

Lanson lancerer fodboldchampagne

Store, skummende fadbamser vil nok ankomme i de fleste erindringer før den hidsige brusen på overfladen af et glas champagne, hvis man ellers skulle blive bedt om at associere fra skum til fodbold eller vice versa.

Men champagne er skam repræsenteret ved det fodbold-VM, der er lige på trapperne. Huset Lanson præsenterer nu for fjerde gang i træk en særlig VM-blanding.

I 1998 solgte Lanson 700.000 flasker af sin særlige fodboldchampagne i 30 lande... det var - hvis nogen udover min (franske) mand kan huske så længe tilbage - det år, Frankrig blev verdensmestre i nævnte sportsgren.

Samleobjekt i tyske farver
Fodboldflasken vil kun blive solgt i år, og er blandt andet udstyret med kapsel i de tyske nationalfarver: sort, rød og gul.

Netop kapslen, som er en lille metalplade, der holdes på plads ovenpå korkproppen af ståltrådsgevindet, er et mega samlerobjekt. Derfor udstyres hver type champagne med sin egen særlige udgave. Læs mere om sammensætning og smagsnoter her.

Lanson, der har hovedkvarter i Reims, deltager også til daglig i boldens verden i i form af partnerskaber med klubber som Bayern München, Borussia Dortmund, Liverpool, Arsenal, Manchester United, AC Milan, Olympique Marseille og Paris Saint Germain.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

05 May, 2006

Vintypernes udvikling

Her er lidt af billedhøsten fra de forskellige vintypers allertidligste udvikling gennem de seneste par uger. Allerede nu er der - i hvert fald i Verzy - en hel del lysegrønne blade af allerfineste slags fremme. Nogle varme dage har sat fut i den ellers så sene udvikling

Ferie i Danmark kalder... der er mere nyt fra Champagne om et par uger...


Chardonnay knopper 30. april, Loisy-en-Brie.


Meunier knop, 29. april, Loisy-en-Brie.


Pinot Noir, 25. april, Verzy.


Pinot Noir knop, 21. april, Verzy (Montagne de Reims, nordvendt).


Pinot Noir knop, 21. april 2005, Trépail (Montagne de Reims, østvendt).


Meunier knop, 22. april, Loisy-en-Brie (Côte des Blancs, sydvendt).

02 May, 2006

200 vin i jorden


Knaldblå aprilhimmel i vingården i Loisy-en-Brie.

En frysende kold sidste weekend i april er ovre, og knapt 200 nye Meunier-vinstokke er i jorden. Denne weekend byder på en isnende vind, og selvom solen brænder godt igennem, når den kan komme til for lavthængende lammeskyer, kan den ikke rigtig tvinge temperaturen op i det tocifrede.

Vejret vil ikke rigtigt arte sig i år... 2006 kandiderer fortsat til det koldeste forår i mands minde.




Forskellen på Meuniers og Chardonnays udvikling er tydelig.

Vinen vokser trods kulde
Det er dog ikke koldere, end at vinen udvikler sig. Vores Meunier er nu stadig ikke ude over den rosa begyndelse.

Et par hundrede fejlplantede Chardonnay er en uges tid længere fremme og nu godt på vej til at folde tredje og fjerde blad ud for de mest fremmelige knoppers vedkommende.

Vi har endnu ikke - trods kulden - haft nattefrost, men vi befinder os i den yderst sårbare zone... tæt på frysepunktet... midt i den nye sæsons allerspædeste udvikling.




Alain når at plante knapt 200 Meunier i løbet af to travle dage.

Fra køer til vin
Alain fortsætter arbejdet: Grave huller, tilføre god muld, plante og klappe jorden godt til om den unge plante, så den er beskyttet på bedst mulige vis.

Jordens kvalitet er meget ujævn. Den bliver dog bedre, efterhånden som han arbejder sig frem gennem rækkerne. Fra de første rækkers gullige, klæge og hårde lerjord til de sidstes løsere silt (blanding af sand og ler), der både er bedre og lettere at arbejde med.

Denne parcel har i sin tid været brugt til græsning. Her gik køerne på græs for en generation siden. Jorden har aldrig været arbejdet grundigt igennem, og det er derfor, at dens kvalitet er så variabel.

Til vores store held har den dog altid været AOC-klassificeret - det vil sige, så længe AOC Champagne har eksisteret (1927) - og derfor har det kunnet lade sig gøre at plante vin her. Det er i dag en noget bedre forretning end køer, men sådan var det ikke, da Alains far havde sine køer gående her. Tiderne skifter, og det er såmænd tankevækkende nok, hvor hurtigt tingene har ændret sig. Hvor hurtigt ting kan ændre sig.




Mit job er at samle, transportere og anbringe beskyttelsesklokkerne.

Ny beskyttelse
Beskyttelsesklokkerne er min afdeling. Jeg kan lige akkurat klare halvanden times arbejde, inden den gravide mave får lov at tage føringen. Derefter kører jeg tilbage til svigermor, planter mig i en lænestol og samler 100 mere.

Det er ikke specielt interessant hverken at samle plasticklokkerne eller at sætte dem fast. Men det er ganske vidunderligt at gå på arbejde under blå himmel, fuglesang og sporadiske solstrejf på kinden. Her sent i april er sneglene rykket ud, og der er fyldt med de små blå løgplanter, der på dansk bærer navnet perleløg. Der ser fint ud, og bidrager på sin egen måde til oplevelsen af, at vindyrkning er betydeligt tættere på havearbejde end landbrug.

Jeg er ikke utilbøjelig til at mene, at arbejde under Vorherrres blå himmel må være en simpel menneskeret. Alligevel var det et ganske ukendt fænomen for mig for mindre end tre år siden, hvor jeg i det meste af 15 år primært arbejdede ved et skrivebord.

Svigermor fortæller i øvrigt, at hun aldrig har brugt disse klokker. De har været for tidskrævende at lave selv, i hvert fald på et blandingsbrug med både vin og almindelig landbrugsbedrift. Det er meget tænkeligt, at praksis har været en anden på den rene vinbrug, vi finder i for eksempel Verzy.

Da weekenden er slut, mangler vi kun at tilplante otte rækker. Eller godt 75 planter. Der er lige til en rask dags arbejde for Alain i løbet af ugen. Men så har vi også klaret et længe ønsket og tiltrængt projekt i vingården.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.




Total fornyet parcel ved Soulières.

Nye planter sat på gammel parcel, Verzy.