30 May, 2006

Taittinger tæt på tilbagekøb



Familien Taittinger er tæt på at købe champagneaktiviteterne af samme navn tilbage i samarbejde med banken Crédit Agricole Nord Est. Det skriver flere internationale medier efter nogen lokal uro ved udsigten til et muligt indisk ejerskab.

Nu ser det i stedet ud til, at flere af branchens små og store organisationer får det, som de helst vil have det. Fransk ejerskab af franske kronjuveler - blandt andre Patrick Le Brun, formand for de uafhængige vinbønder, hvoraf flere leverer druer til Taittinger, og Frankrigs største fagforening, CGT, der blandt andet organiserer vinarbejdere, har udtrykt håb, om at familien Taittinger ville komme tilbage som ejere efter godt et års intermezzo i den amerikanske investeringsfond Starwood Capital Groups varetægt.

Tradition for international indflydelse
Andre har peget på det upassende i, at netop et stort champagnehus, der for en meget stor del af sine indtægters vedkommende lever af eksport, ikke skulle kunne sælges til en udenlandsk køber.

Formanden for champagnehusenes organisation, Yves Lombard, har peget på Champagnes yderst brogede historie, der gennem flere hundrede år altid har været rig på international indflydelse.

Senest har belgieren Paul-Francois Vranken manøvreret sin gruppe fra nærmest ingenting op til en position som en af branchens fem nøglegrupper i løbet af bare 30 år. Vranken kontrollerer således i dag udover mærket af eget navn også Demoiselle, Heidsieck Monopole, Charles Lafitte og en kronjuvel som selveste Pommery.

Passende bud for Starwood
Anden runde om Taittinger sluttede torsdag i sidste uge med i alt otte bud for champagnehuset samt vinaktiviteter i Bordelais, Loire-dalen og Californien.

Starwoods talsmand, Laurent Perpère, siger til International Herald Tribune, at tre faktorer har afgjort, at netop familien Taittingers og Crédit Agricoles bud er blevet det foretrukne: Pris, timing og kontraktens enkelthed, idet banken er parat til at overtage forretningen omgående og med alle risici. Starwood håber på at kunne afslutte handlen med udgangen af juni måned.

Det betyder, at blandt andre den spanske producent af mousserende vin, Freixenet, champagnehuset Thienot og investeringsfonden CVC må klare sig uden Taittinger i denne omgang.

Og altså også indiske United Breweries, der er verdens tredjestørste producent af spiritus, må nøjes med Kingfisher øl samt hvad der ellers er i porteføljen. Taittinger forbliver formentlig fransk i dnene omgang.

Uro over indisk bud
Hvad der af nogle blev set som en mulighed for bedre fodfæste på et indisk marked i konstant vækst, blev af andre set som en risiko for blandt andet det strikse og dyre franske AOC-system.

Indien anerkender ikke den regionale navnebeskyttelse, som CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) kæmper for med næb og kløer. Derfor ville det være problematisk med indisk ejerskab af Taittinger, vurderede CIVC's præsident Bruno Paillard tidligere på måneden overfor det franske nyhedsbureau, AFP.

Også økonomen Nathalie Viet har overfor AFP peget på det væsentlige i at forstå det franske AOC-system. De særlige regler betyder blandt andet, at druer til champagne dyrkes manuelt, hvilket gør dem meget dyre (i 2005 lå gennemsnitsprisen på godt fem euro kiloet, altså tæt på 40 kroner). Dertil kommer prisen for det arbejde, der foregår i forbindelse med presning og de to gæringer.

Som økonom har mme Viet dog også haft blik for det interessante i at få lettet adgangen til et marked med flere hundrede millioner potentielle kunder. En mulighed formand Le Brun også har blik for, for selv om hans medlemmer af uafhængige vinbønder som oftest ikke selv eksporterer direkte, så leverer de mange af druerne til store mærker som Taittinger, der eksporterer det meste af produktionen. Taittinger sælger således over 60 procent af sine 4,5 millioner årlige flasker udenfor Frankrig.

Franske ejere foretrækkes ofte
Men franskmænd foretrækker ofte, at franske fyrtårne forbliver franske. 2005 bød på amerikanske Pepsicos meget omtalte forsøg på fjendtlig overtagelse af Danone. I 2006 er indiske Mittals forsøg på at købe stålgiganten Arcelor foreløbig sendt til hjørne, og en anonym talskvinde for United Breweries antyder overfor dagens udgave af International Herald Tribune, at hendes firma blandt andet har tabt slaget om Taittinger af politiske grunde:

"Modstanden har været der," siger hun og henviser til Lakshmi Mittals hidtil forgæves forsøg på at købe Arcelor. Et forsøg, der er blevet mødt med stor fjendtlighed i Frankrig. Hvordan United Breweries (UB) helt konkret er blevet forhindret i at købe Taittinger, kommer hun dog ikke meget ind på udover en oplysning om, at Starwood skal have presset UB til at hæve sit bud.

Starwood købte samtlige familien Taittingers aktiver sidste sommer for at få adgang til dets hotelaktiviteter, herunder tophotellet Le Crillon i det centrale Paris.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

2 comments:

Britt Malka said...

Godt at høre, at fransk vin kommer tilbage på franske hænder, men synd, at det er i samarbejde med Credit Agricole. Nu håber jeg, at bønderne ikke bliver ...rendt. Det har den bank desværre en hel del eksempler på.

--
Britt Malka
www.frankrig.biz

Sol said...

Hej Britt

Hvilke eksempler tænker du på?

Her drejer det sig ikke om små vinbønder. Huset Taittinger råder blandt andet over næsten 300 hektar vin i de bedste områder. Alene en hektar siges i øjeblikket at være prissat til op imod en million euro for de bedste jorder.

Banker går vel aldrig med i den slags handler for at være flinke. Heller ikke for at bevare franske firmaer på franske hænder, men fordi de mener, at det er en god investering lige nu. Credit Agricole siges at være involveret i finansiering af fem andre champagnehandler, herunder Lanson.

Det hus kom til salg sidste år, da en anden bank - Caisse d'Epargne - ønskede at forlade etablissementet efter at have hjulpet Lanson ud af en slem likviditetskrise i 2004.

Hvis Credit Agricole vil ud af Taittinger på et tidspunkt - og det må man vel formode, at de vil - må man håbe for Taittinger, at de kan klare sig selv til den tid, eller finder en anden stor og åben pengepung.

Måske i Indien, hvem ved?

/Solveig