07 December, 2014

Smitsomme sygdomme-dom

 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Vi har jo en del sygdomme, der huserer i vingårdene, og som har det med at være smitsomme. Esca som på billederne foroven er vores primære plage. Hvis vores nabo ikke passer sine parceller ordentligt, kan vi risikere at mærke hans praksis på den dårlige måde.

Smitsom sygdom er kernen i en sag i Bourgogne, som I måske har hørt om, og hvor der netop er faldet dom i appelsagen.

Tvangssprøjtning
En biodynamisk vinbonde blev dømt for ikke at tvangssprøjte sine 10 ha mod en sygdom, der hedder flavescence doré, som desværre vinder frem i Bourgogne.

Hans princip er, at han ikke vil sprøjte mod noget, der ikke er der. I hvert fald er det der ikke synligt. Problemstillingen er også, at sygdommen kan ankomme og ikke ses de første år, mens den spreder sig.

Mig bekendt har vi ikke fået sygdommen i det lidt nordligere Champagne, men det er formentlig et spørgsmål om få år, når den er så tæt på os. Måske er den der allerede.

Underskriftindsamling
Vinbonden blev altså idømt en bøde for ikke at sprøjte præventivt (med for ham godkendt middel), sådan som alle skal.

En hel masse mennesker underskrev til den dømtes fordel på Facebook. Jeg kender også en hel del - i mit lokalområde - og de ved i hvert fald ikke, hvad de snakker om. Det er jo en sag, hvor man meget nemt fatter sympati for den lille mand i det store system. Jeg vil da gerne igen anbefale Decanters Andrew Jeffords gennemgang af sagen.

Vinbondesejr i appelsag
Nå, men vinbonden i Bourgogne appellerede selvfølgelig dommen, og han er nu blevet frikendt, skriver Decanter.com.

Ikke fordi dommeren nødvendigvis giver ham ret. Næh, på grund af en teknikalitet, der går ud på, at præfektens ordre om at sprøjte alle vingårde mod sygdommen ikke havde været en tur forbi Landsbrugsministeriet til godkendelse først, og det skal den slags for at være helt korrekt.

Og så er den ged jo barberet indtil videre. Mon ikke, at der vil komme nye lejligheder til at trække den i skægget?No comments: