13 June, 2014

Blomster, blomster og løft

Vi er næppe ude af vinen i disse dage. Fra den ene parcel til den næste, og de er alle i blomst.

Alt i blomst
Fuld blomst kan være lidt svær at afgøre. Det taler vi om, når halvdelen af parcellen er i blomst, og vi går ikke rundt og tæller. Men i disse dages varme, dejlige vejr har vi indtryk af, at vinen er kommet hurtigt i blomst, og hurtigt har udviklet sig fra de første få til mange blomster på alle planter.

Vejret er godt. Varmt og med den lette vind, der hjælper bestøvningen.

Flere aftener og nætter har bragt tordenvejr, regn og haglvejr. Vi har foreløbig været skånet for ulykker.

Alt løftet
Efterhånden har vi fået løftet alt, og vi er nu i gang med den afgørende palissering, hvor alle vinranker skal med i spalieret, og hvor vi hæfter den dobbelte wire solidt sammen med en hægte.

I år med to forskellige modeller, en i en form for presset træ og en i bioplast. Den sidste i to størrelser. Formanden er ingeniør og udvikler hele tiden på systemerne. Da bioplasten ikke er helt solid nok - og så springer wiren op - forsøger vi nu med en anden type ved pælene for at se, om det virker bedre.

Les Crochettes
Jeg har selv beskåret det meste af Crochettes-parcellen i Soulieres, så jeg er svært tilfreds med at konstatere, hvor let det er gået at løfte og palissere her. Næsten alt efter bogen.

Man løfter wiren, og har indtryk af, at de fleste vinranker følger trop med op, som de bør. Dem, som vinden har hjulpet ud af wiren, og som hænger løse, er lette at bringe tilbage, fordi der ikke er alt for mange, og de derfor fordeler sig jævnt langs spalieret.

For meget af det gode
- Det må jo så være perfekte forhold for blomstringen i år? Vurderer Alain overfor naboen til en af vores parceller.

- Njoh, vil denne ikke helt afvise, men fortsætter så

- Men vi må ikke glemme, at der er risiko for, at bær falder af, hvis der er for mange druer per plante.

Ja.

På landet skal der altid en sko, der trykker et sted.

No comments: